De hand is ons belangrijkste werktuig en volgens sommigen zelfs ook ons belangrijkste zintuig. Dit ingenieuze en minutieuze samenspel van weefsels en structuren is in staat een zeer grote diversiteit aan opdrachten van ons brein uit te voeren: met veel kracht werktuigen en machines bedienen, maar ook met grote snelheid, precisie en passie een instrument bespelen. Liefhebben, maar ook vechten. Doven ‘praten’ met hun handen, blinden ‘lezen’ ermee. Met dit orgaan, dat slechts enkele honderden grammen weegt, heeft de mens zijn wereld geschapen.
De hand is echter ook, juist door zijn bouw, een kwetsbaar orgaan. Volgens de statistieken zal ieder van ons gedurende zijn leven gemiddeld tweemaal een handtrauma ondergaan en zal éénmaal een niet-traumatische aandoening van zijn hand krijgen! Het uiteindelijke resultaat en de genezing van dit letsel of aandoening is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de behandeling.
Aandoeningen van de hand en pols kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld:
- Storingen in de ontwikkeling oftewel aangeboren (congenitale) afwijkingen zoals bijvoorbeeld te weinig, te veel of misvormde vingers.
- Verwondingen (bijvoorbeeld opgelopen tijdens werk, sport of in het verkeer).
- Infecties (bijvoorbeeld van nagelwal, peesschede of gewricht).
- Degeneratieve veranderingen (bijvoorbeeld de ziekte van Dupuytrèn of slijtage van gewrichten = artrose).
- Reumatische ziekten.
- Tumoren (meestal goedaardige gezwellen zoals ganglion).
- Beknelling van zenuwen (bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom).
- Overbelasting (bijvoorbeeld peesontstekingen of RSI).
Op de volgende pagina’s worden een aantal veel voorkomende aandoeningen in het kort besproken.