De operatiedag

 • Gewoon eten en drinken (tenzij anders aangegeven door uw handchirurg).
 • Als u medicijnen gebruikt: gewoon innemen zoals altijd.
 • Niet uw antistolling-medicatie innemen! (Tenzij anders besproken met uw handchirurg.)
 • Kostbaarheden thuis laten.
 • (voor uw geld, pasjes etc. is een locker aanwezig)
 • Geen ringen en/of armbanden!
 • (voor horloge is een locker aanwezig)
 • Geen nagellak, zorg voor schone handen.
 • Makkelijke kleding met wijde mouwen.
 • Uw favoriete muziek of film op CD/DVD meenemen om eventueel tijdens de operatie naar te luisteren/kijken (apparatuur aanwezig).
 • Begeleider om u naar huis te brengen.
 • (zelf autorijden is niet toegestaan; liefst ook begeleiding bij gebruik van openbaar vervoer, uitgezonderd taxi-vervoer).

U dient zich tijdig te melden bij de balie. Vervolgens wordt u naar de voorbereidingsruimte gebracht. Hier staan comfortabele fauteuils voor u en uw begeleider. U kunt hier uw jas ophangen en er is een afsluitbare locker voor uw waardevolle spullen. Bij een eenvoudige, kleine ingreep wordt u plaatselijk verdoofd op de operatiekamer zelf. Bij alle andere behandelingen wordt een zogenaamde regionale verdoving gebruikt, ook wel regionaal block genoemd. U trekt dan een ruimzittend operatiejasje aan, waarna de arts de verdoving (het block) zal plaatsen. Eerst krijgt u een korte uitleg hoe deze verdoving geplaatst zal worden. Liggend op een brancard en met de arm op een tafeltje, wordt vervolgens de injectie geplaatst (in de oksel). Terwijl deze verdoving gaat inwerken (duurt meestal ½ uur) kunt u rustig zitten in een van onze uitruststoelen. U kunt dan nog rustig wat lezen of een kopje koffie drinken. Tenslotte zal de handchirurg u halen en naar de operatiekamer brengen. U trekt dan een papieren operatiemuts en papieren overschoenen (over uw gewone schoenen die u mag aanhouden) aan. Uw begeleider kan rustig blijven zitten in de voorbereidingsruimte.

Operatie

Het doel van elke behandeling is om functie, vorm en cosmetisch van de hand zo goed als mogelijk herstellen. Operaties worden met fijn instrumentarium en met speciale technieken, vaak ook met behulp van loupebril en/of röntgendoorlichting, uitgevoerd.

Tijdens de operatie ligt u op een operatietafel en bent u van het operatieveld gescheiden door een groot groen laken. Indien gewenst kunt u naar een CD luisteren of naar een DVD kijken. Als u tijdens de operatie iets wilt vragen of even (kortdurend!) wilt meekijken, mag dit natuurlijk ook.

Uitrusten

Na de operatie wordt u terug gebracht naar de voorbereidings/uitrustruimte. Wanneer u geopereerd bent onder een regionaal block (prik in de oksel) wordt uw arm/hand in een mitella geplaatst, aangezien de arm nog enige tijd ‘stuurloos’ is. Langzaam keert het gevoel weer terug en tegelijkertijd ook krijgt u weer controle over de bewegingen in uw arm en hand. U krijgt een kopje koffie of thee. Er komt regelmatig iemand bij u kijken.

Wanneer u voldoende bent bijgekomen van de operatie en u zich fit genoeg voelt, mag u weer naar huis. U krijgt een afspraak mee voor de eerste controle. Na een operatie is verdere behandeling door een gespecialiseerd handtherapeut veelal noodzakelijk om het beste resultaat te bereiken. Ook hiervoor krijgt u een afspraak mee. Indien mogelijk worden de afspraken voor de handtherapeut en de handchirurg uiteraard gecombineerd.