De WristView - mini-MRI voor handen en polsen

Eerste WristView van Europa biedt veel voordelen voor patiënt met hand- en polsklachten

The Hand Clinic plaatst de eerste mini-MRI in Amsterdam

The Hand Clinic heeft in december 2016 de eerste WristView van Europa in gebruik genomen. De in hand- en polsklachten gespecialiseerde kliniek heeft daarvoor een overeenkomst getekend met Aspect Imaging uit Israël, fabrikant van medische technologie.

De WristView is een mini-MRI, waarmee patiënten met hand- en polsklachten veel comfortabeler kunnen worden geholpen.

De voordelen zijn onder meer:

  1. De patiënt kan zittend het onderzoek ondergaan terwijl alleen de aangedane hand of pols in de MRI gaat. De patiënt hoeft niet meer helemaal in een grote MRI te worden geschoven. Dit is vooral voordelig voor patiënten met claustrofobie. Terwijl het onderzoek duurt, kan de patiënt bijvoorbeeld chatten, bellen of televisie kijken. Metaal in de buurt van het apparaat is geen probleem meer.
  2. De wachttijden zijn kort. Algemene MRI-apparaten zijn vaak overbezet, terwijl de WristView speciaal beschikbaar is voor patiënten met hand- en polsklachten.
  3. Het onderzoek duurt korter; een oriënterende screening vergt nog maar 5 minuten.
  4. De WristView is veel stiller dan een gewone MRI want hij produceert minder dan 75 decibel.
  5. De benodigde infrastructuur is minimaal. De WristView kan in een gewone spreekkamer staan en heeft geen ingewikkelde heliumkoeling nodig.

In Nederland krijgen jaarlijks circa 2 miljoen mensen last van hun hand of pols. Gemiddeld loopt iemand 2 maal in zijn leven een letsel op van zijn hand of pols en krijgt men 1 niet-traumatische aandoening. De klachten kunnen leiden tot arbeidsverzuim en daarmee tot aanzienlijke kosten voor de samenleving: de directe en indirecte kosten als gevolg van hand- en pols letsels worden geschat op 600 miljoen euro per jaar. De kosten van artrose en andere degeneratieve aandoeningen zijn een veelvoud daarvan.

In een toelichting op de plaatsing van de WristView zegt dr. Monika Ritt-Fischer, directeur van The Hand Clinic: ‘De plaatsing van deze mini-MRI is een logische stap in ons streven om een leidende positie te blijven innemen in de behandeling van patiënten met hand- en polsklachten. We streven er, samen met Aspect Imaging, naar om op korte termijn ook een MRI mogelijk te maken bij onze patiënten, die een pacemaker dragen. Op dit moment kan dat nog niet. Met de specialisten van VUmc werken we samen om de volledige potentie van deze nieuwe technologie te onderzoeken, zodat we patiënten met hand- en polsklachten optimaal kunnen behandelen.

The Hand Clinic in Amsterdam is in 2007 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste klinieken in Nederland voor de behandeling van hand- en polsklachten. Een team van ruim 10 gespecialiseerde handtherapeuten en -chirurgen behandelt jaarlijks meer dan 3500 patiënten. Alle behandelingen worden door zorgverzekeraars vergoed.