Nieuws

Klanttevredenheid: Zorg met warmte

Klanttevredenheid: patiënten blij met kleinschaligheid

De gemiddelde klanttevredenheid van The Hand Clinic is 9,3 met een Net Promotor Score van 67%.

 


Artikel van Francine Wildenborg, gepubliceerd in het Algemeen Dagblad van zaterdag 14 oktober 2017 – Copyright 2017 De Persgroep Nederland BV


Van alle ziekenhuizen krijgen zelfstandige klinieken het hoogste cijfer van patiënten: gemiddeld een 8,8. Dat blijkt uit een analyse van 80.000 beoordelingen op ZorgkaartNederland.nl.

De entourage en de persoonlijke bejegening zorgen voor de hoge score, stelt de Patiëntenfederatie, initiatiefnemer van ZorgkaartNederland. Woordvoerder Thom Meens: “Patiënten kunnen na verwijzing van de huisarts vaak dezelfde week nog bij een kliniek terecht en zijn dan snel klaar: van een MRI-scan tot een afspraak met de specialist.” De universitair medisch centra scoren relatief het slechtst met een 7,7.

De naam zelfstandige klinieken of behandelcentra is geïntroduceerd om het verschil aan te geven met privéklinieken waar (cosmetische) behandelingen plaatsvinden, die niet worden vergoed en die in het verleden nogal eens negatief in het nieuws kwamen.

Bij 90 procent van de 150 klinieken van branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) gaat het om zorg die wordt vergoed door verzekeraars en dus voor iedereen toegankelijk is. Elk jaar gaan er meer patiënten naar de kliniek voor verzekerde zorg, vertelt ZKN. 659.000 mensen in 2015 tegenover 619.000 twee jaar eerder. Ze komen vooral voor dermatologie (moedervlekken, spataderen, ernstige acne), orthopedie (knieën, enkels, polsen en hernia’s) en de behandeling van borstkanker.

Gespecialiseerd

Ook de gespecialiseerde ziekenhuizen als de Sint Maartenskliniek (orthopedie) bij Nijmegen en het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek (kanker) scoren goed met gemiddeld een 8,5, vanwege hun relatieve kleinschaligheid. Kleine streekziekenhuizen zitten daar niet ver achter met een 8,3. Die liggen vaak dicht bij huis en zijn overzichtelijk, zegt Meens. Patiënten straffen fusies af: van de negen in 2015 gefuseerde ziekenhuizen daalde de waardering met 0,6 punt.

Van de 80.000 geanalyseerde beoordelingen zijn er bijna 40.000 van zelfstandige klinieken, vooral omdat zij hun patiënten daartoe aansporen, stelt Walter Kien van adviesbureau IG&H die het onderzoek uitvoerde. De UMC’s komen nog niet aan 2.000 beoordelingen. Dat maakt voor de resultaten niet uit, zegt Kien: “Het is voldoende voor een representatief beeld.”

Lees hier het volledige artikel.

The Hand Clinic nog makkelijker vindbaar

Sinds september 2017 is de The Hand Clinic per auto nog makkelijker te vinden. Borden langs de weg wijzen de weg naar onze nieuwe locatie aan de Keienbergweg 8 in Amsterdam-Zuidoost, vlakbij Villa Arena.

Als u vanaf de snelweg A2 afrit 1 (Ouderkerk aan den Amstel) of vanaf de A9 afrit 3 (Amsterdam-Zuidoost) komt, hangen er borden aan diverse lantaarnpalen op de Holterbergweg die aangeven welke afslag u moet nemen om bij onze locatie te komen. Onze locatie heeft voldoende gratis parkeerplaatsen voor bezoekers.

Meer informatie over de routebeschrijving? Klik hier.

Prof-tennisser Robin Haase heeft interesse in WristView MRI

Op 12 juli 2017 bezocht prof-tennisser Robin Haase (momenteel 35e op de ATP ranking) samen met KNLTB bondsarts Babette Pluim The Hand Clinic. Beiden waren zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van de nieuwe WristView MRI. The Hand Clinic is de eerste hand- en polskliniek in Europa waar een dergelijke MRI geplaatst is. De voordelen voor de patiënt zijn overduidelijk. Klik hier voor meer informatie over de WristView MRI.

Prof.dr. Marco Ritt geeft uitleg over de WristView MRI aan Robin Haase.

Symposium

Symposium ‘In eigen handen’

Vanwege het 10-jarig jubileum vond vrijdag 9 juni 2017 het symposium ‘In eigen handen’ voor huisartsen plaats.
Het symposium werd beoordeeld met het cijfer 8,7. Een score om trots op te zijn!

Symposiumlokaal

Binnenkomst deelnemers symposium

Symposium

De nieuwe kliniek is open!

Achter de schermen is er hard aan gewerkt, maar eindelijk is het zover. Op maandag 3 april opent The Hand Clinic de deuren op een nieuwe locatie:

Keienbergweg 8
1101 GB  Amsterdam

Na een grote verbouwing is de splinternieuwe kliniek klaar voor gebruik. Op nog geen kilometer afstand van de oude locatie, vlak bij de ZiggoDome en Villa Arena. We zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. De route vindt u op de contactpagina.

In de nieuwe, moderne omgeving bieden wij natuurlijk de gebruikelijke professionele zorg en service aan onze patiënten, zoals:

 • 100% verzekerde zorg in een moderne kliniek met persoonlijke aandacht en service
 • Optimale uitrusting met de meest moderne apparatuur, zoals eigen röntgen
 • Zeer korte toegangstijden en wachtlijsten
 • Directe toegang tot de therapeut

Maar op de nieuwe locatie kunnen wij onze patiënten nog beter van dienst zijn.

 • Zo wordt onze WristView in gebruik genomen. Een mini-MRI, waarmee patiënten met hand- en polsklachten veel comfortabeler kunnen worden geholpen.
 • Binnenkort beschikken wij over 2 volledige klasse 1 en 2 klasse 2 operatiekamers, waarmee wij alle operaties, ook onder algehele anesthesie, in eigen regie kunnen uitvoeren.

Artist impression van de nieuwe kliniek

Nu ook digitaal verwijzen via ZorgDomein

Vanaf heden is The Hand Clinic aangesloten bij ZorgDomein. Via ZorgDomein is het mogelijk dat huisartsen en verwijzers digitaal naar The Hand Clinic verwijzen en hiermee verlenen we eerstelijns verwijzers en patiënten een nog betere service.

Digitaal verwijzen

Via ZorgDomein worden patiënten digitaal, dus snel en foutloos, naar The Hand Clinic verwezen. Verwijzers die al met het ZorgDomein werken, kennen de grote voordelen:

 • relevante medische informatie is automatisch ingevuld in de verwijsbrief;
 • verwijzers krijgt van ons alle actuele informatie over het zorgtraject, zoals de actuele toegangstijd en de geldende verwijscriteria;
 • patiënten gaan goed voorbereid naar de eerste afspraak.

We vertrouwen erop dat we dankzij ZorgDomein nog beter gaan samenwerken!

De WristView - mini-MRI voor handen en polsen

Eerste WristView van Europa biedt veel voordelen voor patiënt met hand- en polsklachten

The Hand Clinic plaatst de eerste mini-MRI in Amsterdam

The Hand Clinic heeft in december 2016 de eerste WristView van Europa in gebruik genomen. De in hand- en polsklachten gespecialiseerde kliniek heeft daarvoor een overeenkomst getekend met Aspect Imaging uit Israël, fabrikant van medische technologie.

De WristView is een mini-MRI, waarmee patiënten met hand- en polsklachten veel comfortabeler kunnen worden geholpen.

De voordelen zijn onder meer:

 1. De patiënt kan zittend het onderzoek ondergaan terwijl alleen de aangedane hand of pols in de MRI gaat. De patiënt hoeft niet meer helemaal in een grote MRI te worden geschoven. Dit is vooral voordelig voor patiënten met claustrofobie. Terwijl het onderzoek duurt, kan de patiënt bijvoorbeeld chatten, bellen of televisie kijken. Metaal in de buurt van het apparaat is geen probleem meer.
 2. De wachttijden zijn kort. Algemene MRI-apparaten zijn vaak overbezet, terwijl de WristView speciaal beschikbaar is voor patiënten met hand- en polsklachten.
 3. Het onderzoek duurt korter; een oriënterende screening vergt nog maar 5 minuten.
 4. De WristView is veel stiller dan een gewone MRI want hij produceert minder dan 75 decibel.
 5. De benodigde infrastructuur is minimaal. De WristView kan in een gewone spreekkamer staan en heeft geen ingewikkelde heliumkoeling nodig.

In Nederland krijgen jaarlijks circa 2 miljoen mensen last van hun hand of pols. Gemiddeld loopt iemand 2 maal in zijn leven een letsel op van zijn hand of pols en krijgt men 1 niet-traumatische aandoening. De klachten kunnen leiden tot arbeidsverzuim en daarmee tot aanzienlijke kosten voor de samenleving: de directe en indirecte kosten als gevolg van hand- en pols letsels worden geschat op 600 miljoen euro per jaar. De kosten van artrose en andere degeneratieve aandoeningen zijn een veelvoud daarvan.

In een toelichting op de plaatsing van de WristView zegt dr. Monika Ritt-Fischer, directeur van The Hand Clinic: ‘De plaatsing van deze mini-MRI is een logische stap in ons streven om een leidende positie te blijven innemen in de behandeling van patiënten met hand- en polsklachten. We streven er, samen met Aspect Imaging, naar om op korte termijn ook een MRI mogelijk te maken bij onze patiënten, die een pacemaker dragen. Op dit moment kan dat nog niet. Met de specialisten van VUmc werken we samen om de volledige potentie van deze nieuwe technologie te onderzoeken, zodat we patiënten met hand- en polsklachten optimaal kunnen behandelen.

The Hand Clinic in Amsterdam is in 2007 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste klinieken in Nederland voor de behandeling van hand- en polsklachten. Een team van ruim 10 gespecialiseerde handtherapeuten en -chirurgen behandelt jaarlijks meer dan 3500 patiënten. Alle behandelingen worden door zorgverzekeraars vergoed.

Gerdi Verbeet

Blogs van Gerdi Verbeet over haar ervaring met The Hand Clinic

Koffiezetapparaat of arts? Kiezen gaat hetzelfde

Gerdi Verbeet heeft last van haar rechterhand. Iets wat haar behoorlijk kwelt. “Soms zit ik ’s nachts rechtop in bed van de pijn.” ZorgkaartNederland volgde de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland in de route die zij aflegt als patiënt. Zij schreef hier 7 blogberichten over waarin zij vertelt over haar ervaringen in The Hand Clinic.


Gerdi Verbeet (1951) was van 2001 tot 2012 (met een korte onderbreking in 2002) namens de PvdA lid van de Tweede Kamer (met onder andere ouderenzorg in haar portefeuille). Vanaf 2006 tot aan de verkiezingen van september 2012 was Verbeet voorzitter van de Tweede Kamer. Tegenwoordig is Gerdi Verbeet voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland.

Prof. dr. L. Eijsman, nieuw lid voor Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht (RvT) van The Hand Clinic heeft met ingang van 30 augustus 2016 een nieuw lid, prof. dr. L. Eijsman.

De afgelopen acht jaar heeft prof. dr. W.J. Mulder met grote betrokkenheid het lidmaatschap van de RvT gestalte gegeven. Hij heeft als emeritus hoogleraar plastische en handchirurgie met zijn medische expertise en ervaring als klankbord voor The Hand Clinic gediend. Hij geeft het stokje over omdat zijn tweede en laatste zittingstermijn is verlopen. The Hand Clinic is hem zeer erkentelijk voor zijn bijzondere inzet.

Vanaf 30 augustus is prof. dr. L. Eijsman benoemd tot lid van de RvT. Hij was onder meer hoofd van het cardio-pulmonaal-chirurgisch centrum in Amsterdam, voorzitter van de MSRC (tegenwoordig RGS) en interim bestuurder, onder andere van het Maasstad Ziekenhuis en heeft dus grote ervaring en affiniteit met zowel de medische als de bestuurlijke aspecten van de zorg. Hij zal een waardevolle bijdrage leveren aan de niet aflatende ambitie van The Hand Clinic om hét expertise centrum voor de hand en pols te zijn.

Met deze benoemingen is de Raad van Toezicht van The Hand Clinic per 30 augustus 2016 als volgt samengesteld:
• Mevrouw mr. J.M. Smit, voorzitter
• De heer drs. H.L. Zilverentant, lid
• De heer prof. dr. L. Eijsman, lid

Europese Federation of Societies for Hand Therapy

Handtherapeut Daan Wessing nu “European Certified Hand Therapist”

Als vierde Nederlander en tiende Europeaan heeft onze eigen handtherapeut Daan Wessing de kwalificatie “Europeaan de European Certified Hand Therapist (ECHT)” van het Education Committee van de Europese Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT) ontvangen. Met deze super prestatie feliciteren wij Daan van harte!

Aandacht voor handchirurgie en handtherapie in de media

In een bijlage bij de Volkskrant van 1 september 2015 is vanaf pagina 16 extra aandacht voor de handchirurgie en de handtherapie. Ook The Hand Clinic heeft hieraan bijgedragen.

The Hand Academy voor opleiding en scholing handtherapie

The Hand Academy richt zich op het geven van opleiding en scholing op het gebied van arm/handproblematiek. Dit betreft zowel een uitgebreide post-HBO jaaropleiding, als kortdurende, meer specifiek/gerichte cursussen zoals een basismodule, of een snijzaaldag. De opleiding is bedoeld voor fysio- en ergotherapeuten die zich meer willen verdiepen in de arm/hand.

Na een start van de Opleiding Handtherapie Amsterdam onder de vlag van Pro Education is sinds 2015 het gehele cursusaanbod op het gebied van hand en pols ondergebracht bij de Stichting The Hand Academy.

The Hand Academy, onder leiding van Mattie Dapper, Melanie Eissens en Victor Poppelaars, werkt nauw samen met The Hand Clinic op het gebied van onderwijs. Een deel van de lessen wordt verzorgd door docenten die werkzaam zijn als handchirurg of handtherapeut in The Hand Clinic of VUmc. Een van onze vaste docenten is prof. dr. Marco Ritt. The Hand Clinic doet ook dienst als stageadres. Tevens vindt een deel van de lessen plaats op de locatie van The Hand Clinic.

Voor informatie en aanmeldingen: The Hand Academy.

The Hand Clinic consulent voor het Nederlands elftal in Brazilië

Gedurende het WK voetbal heeft het Nederlandse team Prof. Ritt verzocht om standby te staan als consulent voor eventuele hand- en polsletsels. Prof. Ritt heeft eerder al diverse topspelers behandeld. Hopelijk hebben onze jongens hem deze keer niet nodig!

85% Nederlanders tegen schrappen vrije artsenkeuze

Ruim 5.000 medici roepen minister Schippers in brandbrief op te luisteren naar het volk

Een grote meerderheid van 85% van alle Nederlanders is tegen het voorgenomen besluit van het kabinet om de vrije artsenkeuze in de Zorgverzekeringswet te schrappen. Door het schrappen van dit artikel in de wet mogen patiënten niet meer zelf bepalen naar welke medisch specialist ze willen, maar krijgen ze er een toegewezen door de zorgverzekeraar. Dit terwijl 47% tevreden tot zeer tevreden is over de huidige relatie met bijvoorbeeld de fysiotherapeut, cardioloog, internist, reumatoloog of psycholoog en daar zelfs al vele jaren een vertrouwde band mee heeft.

Vacature zwangerschapsvervanging handtherapeut

Voor de zwangerschapsvervanging van een van onze handtherapeuten zoeken wij een enthousiaste collega, die de uitdaging wil aangaan. De vacature betreft 24 uur per week, maar ook als je maar één dag in de week beschikbaar bent, en je jezelf herkent in het onderstaande profiel, stellen wij jouw sollicitatie zeer op prijs! Zie hier voor de volledige vacaturetekst: Vacature The Hand Clinic handtherapie juli 2014.

De vacature is inmiddels ingevuld, per 1 juli komt Angelique Versluis het team versterken.

Diedrik van der Berg geslaagd

Diedrik van der Berg heeft het diploma gehaald van de post-hbo opleiding handtherapie. Gefeliciteerd!

Daan Wessing hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Handtherapie

Onze handtherapeut Daan Wessing is benoemd tot hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Handtherapie.

Gefeliciteerd!

Menzis Topzorg predicaat Carpaal Tunnel Syndroom

Als enige zelfstandige kliniek heeft The Hand Clinic naast 34 ziekenhuizen het Menzis predicaat Topzorg Carpaal Tunnel Syndroom mogen ontvangen. Zie ook het persbericht van Menzis.

Vacature Medisch Administratief Medewerker

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste medisch administratief medewerker.
De vacature kunt u opvragen bij onze administratie of inzien bij de website van het UWV.

—   Deze vacature is niet meer beschikbaar, en is per 1 december ingevuld.

Wisseling in handtherapeuten team

Per 1 september mogen we een nieuwe collega handtherapeut verwelkomen: Josien Homburg. Na het afscheid van Chantal Scheffe die 1 dag per week de handtherapie heeft versterkt, is Josien Homburg alle dagen van de week beschikbaar. Hiermee wordt het voor het team mogelijk om voor alle aandoeningen outcome measurements uit te voeren.

Infectiepreventie audit

In april heeft de jaarlijkse infectie preventie audit weer plaats gevonden door het bureau Tensen & Nolte. Deze werd zonder tekortkomingen succesvol afgesloten met een certificaat.

NVDK vergadert in THC

Op 13 februari heeft de NVDK (Nederlandse Vereniging voor Dagbehandeling en Kort verblijf) regio Noord haar eerste regiobijeenkomst 2013 in The Hand Clinic gehouden. Na de vergadering en een presentatie over de handchirurgie in dagbehandeling in The Hand Clinic door Prof. Ritt was er een rondleiding door de kliniek voor de 34 aanwezige NVDK leden.

Routefout iPhone

Let op:  Gebruikers van de iPhone, die Bing maps gebruiken, worden naar een verkeerde adres (Hettenheuvelweg 45) gebracht. Google geeft wel de juiste routebeschrijving.

Twee nieuwe medewerkers

In het nieuwe jaar kunt u 2 nieuwe medewerkers aantreffen:

Nieuwe handfellow Steven Korteweg

Nadat Jesse van Lieshout in september 2012 het Amsterdam Handfellowship met goed gevolg heeft afgesloten is The Hand Clinic op zoek geweest naar een waardige opvolger. Met ingang van 1 januari 2013 komt Drs. Steven Korteweg het team versterken als handfellow.

Afspraken vereenvoudigd

Vanaf januari kunnen patiënten gebruik maken van het online afspraakformulier. Als u deze invult heeft onze receptie alle informatie die nodig is om een afspraak met u te maken. U ontvangt binnen 2 werkdagen een afspraak.

Uitreiking certificaat Handfellowship

Gedurende de lustrumvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie is het certificaat voor het Amsterdam Handfellowship aan Drs. Jesse van Lieshout uitgereikt.

Achmea overeenkomst 2013

Achmea heeft als eerste zorgverzekeraar een overeenkomst gesloten met The Hand Clinic voor alle labels voor 2013.

De Achmea labels zijn: Zilveren Kruis, Agis, Interpolis, Avéro, Take Care Now!, Pro Life, FBTO en OZF.

European Board Certified Hand Surgeon

The Hand Clinic feliciteert drs. Merel Berkhout en drs. Jesse van Lieshout met het behalen van het behaalde examen tot European Board Certified Hand Surgeon (FESSH Europees Hand Diploma).

Leerzame stage

Ik heb een hele fijne en vooral leerzame stage bij jullie gehad.

Ik vind het echt een verdiepingsstage (wat de bedoeling ook was) en ik denk dat het zowel voor orthopedie als plastische chirurgie studenten een geschikte stage zou kunnen zijn.

Omdat je de hele dag bezig bent met een klein gebied is mijn anatomische kennis en vooral het 3D inzicht daarvan met sprongen vooruit gegaan.

Ook de kennis met betrekking tot de ziektebeelden en etiologie, presentatie, diagnostiek en behandeling daarvan is gegroeid.

Het onderzoek van de hand en (met name) van de pols heb ik me tijdens de stage ook goed eigen kunnen maken. Vooral de pols is een onderbelicht onderdeel binnen de studie. Na 6 weken stage kan ik geroutineerd een onderzoek van de pols uitvoeren, ik voel me daardoor een stuk zekerder om het ook werkelijk te doen.

Wat ook erg fijn is, is dat de handtherapeuten zo dicht in de buurt zijn. Het meelopen met de therapeuten vond ik zeer verhelderend, vooral dat de therapie zo een groot deel uitmaakt van de behandeling.

Tot slot wil ik echt een compliment geven voor de sfeer binnen de kliniek. Het contact met elkaar is goed, laagdrempelig en ik heb het idee dat ik hierdoor ook goed uit de verf kon komen.

Het is een béétje een superpositief verhaal geworden, maar ik ben ook niets anders dan dat!

E.B., 6e jaars studente geneeskunde

Anja de Mol Certificaat Handtherapeut (CHT-NL)

Anja de Mol-Kloos heeft nu ook het Certificaat Handtherapeut (CHT-NL), waarmee wordt aangetoond dat ze een ervaren handtherapeut is.

“Nooit eerder zoveel geleerd”

Het symposium op 21 september was een groot succes: de deelnemers waren enthousiast. Gemiddeld cijfer over het totale symposium: 8,2.

Reactie deelnemer D.S., sportarts: “Bedankt voor het symposium. Het zat perfect in elkaar en ik heb nooit eerder zoveel geleerd op een dag en een symposium zo hoog gewaardeerd.”

Symposium vol

Het geaccrediteerde symposium voor huisartsen, spoedeisende hulpartsen en fysiotherapeuten is helemaal vol geboekt. U kunt zich nog wel op een wachtlijst laten zetten, zodat we u kunnen berichten wanneer iemand onverhoopt mocht uitvallen.

Bij genoeg animo zullen we het symposium in 2013 herhalen.

Symposium voor verwijzers

The Hand Clinic organiseert op 21 september 2012 het symposium “In vaardige handen” voor huisartsen en andere verwijzers. Aanleiding voor dit symposium is het 5-jarig bestaan van The Hand Clinic.

Voor een vooraankondiging, meer informatie en voor uw inschrijving mailt u ons: symposium@thehandclinic.nl.

ZKN Keurmerk voor The Hand Clinic

In de maanden mei en juni hebben de audits behorende bij de certificering voor het ZKN keurmerk plaats gevonden, en er zijn geen tekortkomingen geconstateerd.

Per 1 juli 2012 heeft The Hand Clinic het keurmerk ontvangen voor de hand- en polschirurgie en de handtherapie.

Voorlichtingscampagne Meer dan Onhandig

De Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie is in samenwerking met VeiligheidNL (vroeger Consument en Veiligheid) een voorlichtingscampagne gestart: Meer dan onhandig.

De NVvH-voorzitter: “We hopen met deze campagne te bereiken dat mensen niet alleen maar even een pleister plakken en weer doorgaan. Maar dat ze, als er klachten blijven bestaan over pijn, gevoelloosheid of verlies aan beweeglijkheid, laten onderzoeken of er geen onderhuidse schade is aangericht. Daarmee voorkomen ze voor zichzelf een hoop ellende en voor de maatschappij hoge kosten”.

WIFI

Sinds januari is WIFI beschikbaar in The Hand Clinic. Iedereen met een smartphone, tablet of laptop kan gratis inloggen op het publieksnetwerk.

Pagina voor verwijzers

Sinds januari is er een aparte pagina voor verwijzers.

Vanaf nu kunnen verwijzers middels een button alle benodigde informatie voor een verwijzing middels een verwijsformulier aan The Hand Clinic doorgeven.

The Hand Clinic is van plan om deze pagina ook te gebruiken voor additionele informatie voor de verwijzer. Wensen daaromtrent kunt u aan ons doorgeven.

ZKN

The Hand Clinic is sinds oktober kandidaat-lid van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland).

Tot nu toe wilde The Hand Clinic nog geen lid worden van ZKN, omdat ZKN nog teveel geassocieerd werd met priveklinieken in de cosmetische sector. In de afgelopen jaren heeft ZKN zich echter duidelijk ontwikkeld tot een volwassen vertegenwoordiger van alle zelfstandige behandelcentra, en is gesprekspartner voor zowel zorgverzekeraars als voor de politiek.

Het is de intentie om het ZKN keurmerk volgend jaar te behalen.

Geen wachttijden meer

In september 2011 wordt het team handchirurgen beduidend uitgebreid. Drs. Merel Berkhout en Dr. Mikko Larsen maken het mogelijk dat de groeiende stroom nieuwe patiënten geen groeiende wachttijden met zich meebrengen. Het is meestal mogelijk om binnen een week een eerste afspraakvoor u te plannen.

Voor nieuwe afspraken kunt u ons het beste een mail sturen omdat de kliniek soms iets lastiger telefonisch te bereiken is. Onze receptionisten bellen u binnen een dag terug voor het maken van een afspraak op een voor u geschikt moment.

Amsterdam Hand Fellowship start

Om een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de handchirurgie in Nederland te leveren, heeft The Hand Clinic het “Amsterdam Hand Fellowship” geïnitieerd, waarbij samenwerking met VUmc en AMC is gezocht.

De eerste handfellow is Jesse van Lieshout, plastisch chirurg (opgeleid in Groningen). Hij start in september en zal ook regelmatig in The Hand Clinic te vinden zijn.

(Zie ook artikel in de Telegraaf.)

Telegraaf

De Telegraaf heeft een artikel geschreven over het Amsterdam Hand Fellowship, dat door The Hand Clinic is geïnitieerd.

Tijdelijke vervanging handtherapeute

Een van de handtherapeuten is in blije verwachting. Gedurende haar verlof valt Annemarieke Bol voor haar in. Zij is gestart in augustus.

Inspectie lovend over The Hand Clinic

In het definitieve rapport naar aanleiding van een algemeen toezichtsbezoek aan The Hand Clinic op 20 april 2011 is de conclusie van de Inspectie van de Gezondheidszorg:

“De inspectie is van mening dat in The Hand Clinic sprake is van verantwoorde zorg. De visie en het beleid is gericht op kwaliteit, kwaliteitsverbeteringen en veiligheid voor patiënten. De medische expertise is groot. Raad van Bestuur en Raad van Toezicht zitten direct/dicht bij de uitvoering. Verbeteringen zijn altijd mogelijk en hier is oog voor. De organisatie is enerzijds formeel (procedures, werkwijzen) en anderzijds zijn contacten collegiaal en informeel.”

Nieuwe handchirurg in The Hand Clinic

Per 1 juli 2011 mogen wij mevrouw Dr. Maria E. Berglund als handchirurg in The Hand Clinic verwelkomen. Ze is gepromoveerd in de handchirurgie en heeft ook het FESSH examen met succes afgelegd.

Klanttevredenheid weer een 9

Jaarlijks wordt er door NetQ (een onafhankelijk bureau) een klanttevredenheidsenquete uitgevoerd onder de patienten die het afgelopen jaar The Hand Clinic hebben bezocht.

Ook dit jaar weer mochten wij het cijfer 9 voor de inspanningen van alle medewerkers en de sfeer en faciliteiten van The Hand Clinic ontvangen.

Drie jaar op rij een 9, wij zijn er trots op!

Natuurlijk blijven wij ons best doen zodat u ons hopelijk ook volgend jaar weer deze goede waardering zult geven.

Uitbreiding team handchirurgen

Per 1 februari 2011 komt mevrouw drs. Astrid van Ardenne het team handchirurgen in The Hand Clinic komen versterken.

Uitbreiding THC een feit

The Hand Clinic kan u nu nog beter van dienst zijn na de uitbreiding. De wachtruimte en receptie zijn verplaatst en hebben nu veel meer ruimte. De eerste reacties zijn al zeer enthousiast, al moesten de patienten wel even wennen dat ze een andere deur moesten nemen!

Visitatie beroepsvereniging NVPC

Op 3 september 2010 werd The Hand Clinic in het kader van een kwaliteitsvisitatie door de Kwaliteits Bewakings Commissie van de NVPC bezocht. De conclusie was: “een uitstekend functionerende groep plastisch chirurgen met een idem positieve indruk ten aanzien van de satelliet locaties [o.a. The Hand Clinic].”

Geselecteerd als Best Practice

Door onderzoeksbureau Plexus, in opdracht van het Ministerie van VWS, zijn wij als ‘Best Practice’ geselecteerd op het gebied van administratieve processen.

Wij zullen participeren in een focusgroep om de administratieve processen in de zorg te verbeteren.

Klanttevredenheidsonderzoek

Ook over rapportagejaar 2009 is de klanttevredenheid gemeten door het onafhankelijk bureau NetQ, en wij zijn trots dat The Hand Clinic ook dit jaar weer een hoog cijfer mocht krijgen:

De gemiddelde beoordeling was een 4.5 op de schaal van 1 tot 5, oftewel een 9 als rapportcijfer!

Alle medewerkers hebben hieraan bijgedragen – een prima prestatie.

Uitbreiding handtherapie

Nadat de handtherapie in eerste instantie middels detachering vanuit andere handtherapiecentra werd verzorgd, is er nu een eigen team van handtherapeuten binnen The Hand Clinic gevormd. Dit team bestaat uit Veerle van Alebeek, Lyanne van Hal, Anja de Mol-Kloos en Daan Wessing.

Groeiend team handtherapeuten

Per oktober komt mw. Veerle van Alebeek het team handtherapeuten versterken.

The Hand Clinic heeft contracten met alle zorgverzekeraars kunnen afsluiten

The Hand Clinic heeft nu contracten met alle zorgverzekeraars over 2009 kunnen afsluiten.

Dit betekent dat voor alle patienten alle kosten (buiten uw eigen risico) zullen worden vergoedt, en geen bijdrage meer hoeft te worden betaald bij b.v. Zorg en Zekerheid.

Handtherapeuten gezocht

Wegens uitbreiding zoekt The Hand Clinic op korte termijn twee ergo-/handtherapeuten voor 32 uur per week. BIG-registratie als ergotherapeut vereist, specialisatie tot handtherapeut mogelijk.

Klanttevredenheidsonderzoek

Een recent gehouden klanttevredenheidsonderzoek toont aan dat patiënten van The Hand Clinic zeer tevreden zijn over onze dienstverlening. Uitgedrukt in een schoolcijfer was de tevredenheid 9.2!

Klik hier voor het complete rapport.

Uitbreiding handchirurgen

Door de mond-tot-mondreklame van vele patiënten was er even sprake van iets langere wachttijden. Gelukkig is dit verleden tijd nu ook de volgende ervaren handchirurgen ons team komen versterken:

 • Dr. Johan Vehof uit het UMC St. Radboud, Nijmegen
  per 13 februari 2009
 • Drs. Mark-Bram Bouwman uit het VUmc, Amsterdam
  per 9 maart 2009
 • Drs. Michiel Schuringa uit het Reinier de Graaf Ziekenhuis, Delft
  per 18 maart 2009

Uitbreiding handtherapie

Met ingang van 1 januari 2009 is het team handtherapeuten versterkt met de heer Stephan van de Ven. Voor afspraken met de handtherapeut kunt u ook direct bij The Hand Clinic terecht indien u een verwijzing van de huisarts of een specialist heeft.

Samenwerking met VUmc ten behoeve van opleiding handchirurgie

De afdeling Plastische-, Reconstructieve- en Handchirurgie van het VUmc heeft een samenwerkingsovereenkomst met The Hand Clinic gesloten voor de scholing van plastisch chirurgen-in-opleiding op het gebied van handchirurgie.

Officiële opening

Op vrijdag 21 september heeft de officiële opening van The Hand Clinic plaats gevonden. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben ongeveer 200 genodigden van de gelegenheid gebruik gemaakt en de kliniek bezocht.

Eerste patiënten

Na maanden van voorbereiding zijn de eerste patiënten in mei 2007 ontvangen. Het spreekuur is langzaam opgestart.

In juni zijn vervolgens de eerste operaties uitgevoerd.

De officiële openingsfestiviteiten zullen in het najaar plaats vinden.

The Hand Clinic kiest voor ChipSoft

Afgelopen woensdag 21 maart heeft The Hand Clinic, een nieuw te openen zelfstandige kliniek voor de behandeling van aandoeningen aan de hand en pols in Amsterdam, de overeenkomst ondertekend voor levering en implementatie van het CS-EZIS (Elektronisch Zorg Informatie Systeem) van zorgautomatiseerder ChipSoft.

Het CS-EZIS wordt geïmplementeerd in de gehele kliniek, die medio april dit jaar haar deuren opent. Een belangrijk onderdeel daarvan is de integrale vorming en inrichting van het EPD. In het CS-EZIS is dat EPD niet een enkel pakket met een aantal patiëntgerichte functies, maar wordt het opgebouwd vanuit de diverse registraties vanuit de andere modules van het CS-EZIS. De veelzijdigheid en flexibiliteit van het CS-EZIS maakt zo’n EPD mogelijk en biedt de gebruiker een werkomgeving op maat en geeft een logische structuur aan alle informatie die bij de patiënt is geregistreerd. Een andere belangrijke reden voor The Hand Clinic om te kiezen voor ChipSoft is de unieke mogelijkheid van het CS-EZIS om diverse rapportages op basis van statusgegevens te genereren.

Monika R. Ritt-Fischer, directeur van The Hand Clinic: “Onze kliniek wil de beste zorg op een specifiek aandachtsgebied leveren en daar hoort wat ons betreft ook het beste Elektronisch Patiënten Dossier bij. Natuurlijk betekent dit in het begin extra werk om alles goed op te zetten en in te richten, maar we hopen hiermee de beoogde efficiënte bedrijfsvoering, waaronder ook de facturering richting de zorgverzekeraars, te ondersteunen. ChipSoft heeft als extra voordeel dat wij straks op alle statusgegevens kunnen sorteren – een feature die geen andere leverancier ons kon bieden. Hierdoor wordt wetenschappelijk onderzoek – onze handchirurgen en handtherapeuten werken immers ook allemaal in universitaire medische centra – zeer vereenvoudigd. Wij hebben voor het CS-EZIS gekozen omdat dit ons de meeste flexibiliteit biedt in het aanmaken van specifieke zorgpaden en de hele inrichting van het EPD. ChipSoft is voor een zelfstandig behandelcentrum zoals het onze relatief een grote investering, maar wij menen dat wij deze investering op termijn weer terugverdienen door het gebruiksgemak. ChipSoft is immers niet voor niets een van de grootste softwareleveranciers van grote ziekenhuizen!”

Met de introductie van het CS-EZIS met de daarbij horende inrichting van een uitgebreid EPD is The Hand Clinic uitstekend uitgerust om informatie direct en vanuit diverse perspectieven en disciplines te benaderen. Zo kan efficiënt en doelmatig worden gewerkt en wordt ICT optimaal ingezet om het primaire proces volledig te ondersteunen.

Zie de ChipSoft en de ICTZ website.